Starterszaken

Informatie en interessante links voor startende ondernemers en zzp'ers

Eurocrisis kost Rabobank een puntje

Author: Geen reacties Share:

 

In de financiële storm die over Europa waait, leek de Rabobank wel de laatste over wie je je zorgen zou moeten maken.

Toch werd Nederland wakker met het nieuws dat het Amerikaanse kredietbureau Standard & Poor’s zijn rating voor de coöperatieve bank heeft verlaagd.

De Rabobank kan zich in zijn reclame niet meer op borst kloppen met de triple A-status. Voortaan is het bij S&P AA.

Private bank

Klanten die zich afvragen of ze hun spaargeld nu bij een andere bank moeten stallen, zullen tot de ontdekking komen dat de Rabobank nog steeds een hoge waardering heeft.

Ter vergelijking: ABN Amro en de ING-groep moeten het doen met één enkele A.

Financiëel topman Bert Bruggink haast zich te zeggen dat er niet zo veel aan de hand is. Hij wijst erop dat de Rabobank ook nu nog de hoogst gewaardeerde private bank ter wereld is.

Niet uit luxe

Op het hoofdkantoor in Utrecht was de verbazing over het besluit niet groot. Het hing volgens Bruggink in de lucht, omdat S&P er een andere rekenmethode op nahoudt. “We wisten dat we de triple A status kwijt zouden raken, het was onvermijdelijk.”

Heeft de lagere status dan helemaal geen verband met de schuldencrisis? Indirect wel, want het is niet uit luxe dat S&P banken nu anders beoordeelt. Tot nu toe keek het ratingbureau vooral naar de bank zelf, zegt Bruggink. Nu wordt de omgeving er veel meer bij betrokken, en daar is met de eurocrisis nu van alles aan de hand.

“Triple A is nu alleen nog maar bereikbaar voor instellingen in een beperkt aantal landen. Dat heeft ons een puntje gekost.”

Meer rente

Econoom Ivo Arnold kan zich de overweging van S&P goed voorstellen. “Het was eigenlijk raar dat een bank de triple A-status kon hebben.”

De nieuwe rekenmethode was volgens Arnold dan ook wel logisch. “In Europa zijn banken erg kwetsbaar doordat ze veel staatsschuld op de balans hebben staan. In die zin bevestigt S&P wat er gaande is.”

De statusverlaging kan betekenen dat Rabo nu meer rente moet betalen voor geld dat door de bank wordt geleend. Volgens Bruggink zijn er nog geen tekenen die daarop wijzen.

 

Bron: NOS

Previous Article

Wat maakt jouw merk onafhankelijk?

Next Article

7 zakelijke tips van Lady Gaga!

Gerelateerde nieuwsartikelen: