Starterszaken

Informatie en interessante links voor startende ondernemers en zzp'ers

10 Marketingtips voor startende ondernemers

Author: Geen reacties Share:

1. Merk en (domein)naam

Doe niet te ingewikkeld en ga voor een bedrijfsnaam die verwijst naar jouw bedrijf, product of activiteiten. Een goede richtlijn bij het kiezen van een merknaam is de beschikbaarheid van een makkelijk te onthouden, eenvoudig te spellen domeinnaam. Kom je er niet uit vraag advies van een professional, doe waar je zelf goed in bent. Geloof het of niet: een goede naam geeft meer omzet.

2. Bedrijfslogo

Zodra de bedrijfsnaam is vastgelegd en de url in bezit is, moet je gaan nadenken over een logo. Je kunt een professioneel bedrijfslogo het best laten ontwerpen door een ontwerper met een marketing achtergrond. Een goede ontwerper zal een logo ontwerpen dat past bij jou, je product en je doelgroep. Het ontwerpen van een goed logo en een pakkende slogan is een vak. Hij of zij zal je ook meerdere opties of variaties laten zien, waaruit je zelf de beste variant kiest. Denk na over kleuren en je unique selling points.

3. Social media

Aanwezigheid op social media is een must. Via tags, infographics en (visuele) boodschappen kun je de juiste mensen bereiken. Voor het claimen van visie en leiderschap rond moeilijker thema’s lag lange tijd het schrijven van blogs voor de hand. Afhankelijk van je branche is vloggen misschien een beter idee.

4. Presentaties

Door te spreken op conferenties kom je niet alleen gratis binnen op relevante ondernemersevents. Ook netwerken wordt op deze manier makkelijker, omdat mensen jou eerder zullen aanschieten. Zorg ervoor dat je met naam en toenaam op de homepage van het betreffende congres komt te staan. En zorg een pitch die blijft hangen bij je publiek.

5. Personal branding

Met name bij jonge startups zijn de oprichter(s) of werknemers vaak betere uithangborden dan het merk of bedrijf zelf. Mensen als merk neerzetten kan helpen om de startup snel onder de aandacht te brengen als een verzameling van mensen met kleur en visie. 

6. Startersbijeenkomsten

Bijeenkomsten voor startende ondernemers maken het mogelijk om onderling kennis te delen, producten te pitchen en investeerders te vinden.

7. Crowdsourcing

Loof een prijs uit voor het beste idee, het beste advies of mooiste ontwerp. Gebruik de kracht van de massa om jouw plannen of businessmodel te verbeteren. Crowdsourcing zal niet alleen de naamsbekendheid vergroten, ook jouw imago kan hierdoor een boost krijgen.

8. Referenties

Niets maakt meer indruk op klanten dan het zien van anderen die tevreden zijn over jouw product of dienst. Als jij een klant in de schijnwerpers kunt zetten, direct doen! Geef hem of haar een plek op de homepage van je website en maak lawaai op social media.

9. Contentmarketing

Het (her)publiceren van relevante artikelen, nieuws, videos of infographics kan in je voordeel werken. Contentmarketing is over het algemeen een prima manier om te laten zien dat jij verstand van zaken hebt. Ook verwijzen naar andere nieuws- en informatiebronnen zal jouw deskundigheid onderstrepen.

10. Webinars

Een andere manier om een merk te bouwen en je expertise te promoten, is het periodiek organiseren van webinars. Doe dit bij voorkeur in samenwerking met een toonaangevende speler in jouw branche. Dit kan een expert zijn, partner, klant of een belangrijke werknemer.
 

Previous Article

Hoe moet mijn logo er uit zien?

Next Article

Hoe kom ik aan geld?

Gerelateerde nieuwsartikelen: