Starterszaken

Informatie en interessante links voor startende ondernemers en zzp'ers

Hoe kom ik aan geld?

Author: Geen reacties Share:
Financiering vinden voor je plan, via banken en de overheid
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je geld nodig hebt als ondernemer. Maar de vraag is: hoe kom je aan die extra financiële middelen? Welke financieringsmogelijkheden zijn er?
Lenen bij de bank
Wil je geld lenen bij een bank? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Én sta stil bij de risico’s, bijvoorbeeld dat je het geld niet of niet op tijd kunt aflossen. Een bank zal proberen dit risico zo beperkt mogelijk te houden. Beschik je over een negatieve BKR registratie, dan zullen banken je in de meeste gevallen geen krediet verstrekken. Om inzicht te krijgen in mogelijke risico’s, is een gedegen ondernemingsplan een vereiste als je bij een bank aanklopt. Ben je al enkele jaren ondernemer dan is de kans op krediet groter, als je kunt bewijzen dat je een positieve trackrecord hebt.
 
Borgstellingsregelingen van de overheid
 • Heb je als startende of bestaande ondernemer weinig zekerheden die je een bank kunt bieden, dan zul je niet zomaar een lening krijgen. De borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (BMKB) kan dan uitkomst bieden. De overheid staat dan garant voor een deel van je lening. De bank toetst of je bedrijf in aanmerking komt voor borgstellingskrediet. Starters en technologisch innovatieve bedrijven kunnen rekenen op extra steun van de overheid.
 • Voor snelgroeiende bedrijven is de regeling Groeifaciliteit in het leven geroepen. De groeifaciliteit verlaagt het risico voor externe financiers met 50% middels een overheidsgarantie.
Microfinanciering
Een microkrediet is bestemd voor kleine (startende) ondernemers, die moeite hebben bij het verkrijgen van een financiering via de bank. Omdat het voor banken moeilijk is om de risico’s in te schatten zijn ze vaak terughoudend. Daarnaast hebben kleine ondernemingen vaak meer begeleiding nodig dan banken kunnen bieden. Deze bedrijven kunnen een beroep doen op microfinanciering waarbij ook een stuk coaching bij wordt aangeboden. De totale financieringsbehoefte mag niet hoger dan € 50.000 zijn. Je kunt een aanvraag voor microkrediet indienen bij Qredits.
 
Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ)
Starters die vanuit een uitkering een bedrijf willen beginnen, kunnen volgens de BBZ een lening tot maximaal € 32.905 aanvragen. Daarnaast kun je een beroep doen op een periodieke uitkering voor levensonderhoud gedurende drie jaar en een vergoeding ontvangen voor begeleiding. Heb je al een bedrijf, maar verkeer je tijdelijk in zwaar weer? Ook dan kan je mogelijk een beroep doen op de BBZ. BBZ vraag je aan bij de sociale dienst van jouw gemeente.
Regelingen voor innovatieve bedrijven
 • Als je onderzoek doet naar technologische vernieuwing kun je aanspraak maken op een tegemoetkoming van de loonkosten (WBSO)
 • Als je een baanbrekende innovatie op het oog hebt zijn de risico’s ook meestal erg groot. Je kunt dan eventueel aanspraak maken op het innovatiekrediet. 
Subsidies
Er zijn ruim 300 soorten subsidies die speciaal op ondernemers gericht zijn.
Over het algemeen kom je voor subsidie in aanmerking als je je richt op de volgende activiteiten:
 • Subsidies voor internationaal zaken doen (Prepare2Start)
 • Verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen
 • Investeringen in energiebesparing (EIA, EOS, SDE)
 • Samenwerken met bedrijven in minder ontwikkelde landen (PSI)
Naast bovenstaande mogelijkheden om aan financiering te komen, zijn er alternatieve mogelijkheden om financiering aan te trekken, zoals:
 • informele investeerders (via crowdfunding of het Business Angel netwerk)
 • regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s)
 • participatiemaatschappijen
 
 
Bron: MKB Servicedesk
Previous Article

10 Marketingtips voor startende ondernemers

Next Article

5 marketing tips voor een klein budget

Gerelateerde nieuwsartikelen: