Starterszaken

Informatie en interessante links voor startende ondernemers en zzp'ers

Claims copyright rijzen pan uit

Author: Geen reacties Share:

Hoe kom je aan die prachtige foto’s op je site? Is het stockbeeld waar je voor hebt betaald of heeft je sitebouwer die ooit van internet geplukt? Let daarmee op, want de claims voor auteursrecht vliegen momenteel de deur uit. 

Diverse cliënten van ons advocatenkantoor zijn de afgelopen maanden benaderd door advocaten in verband met illegaal gebruik van fotomateriaal op hun website. Vaak gaat het om websites die in een wat verder verleden zijn gebouwd in eigen beheer of door een ‘mannetje’. De claims voor het auteursrecht bevatten forse bedragen: voor het gebruik van een foto in de vorm van een icoontje werd een cliënt aangeschreven voor een paar duizend euro.

Nieuw verdienmodel

Bedrijven als Getty Images lijken steeds actiever te worden in het opsporen van illegaal gebruik van hun beelden. Ongetwijfeld speelt hierbij een rol dat, waar tot voor kort honderden euro’s verdiend konden worden met het verkopen van foto’s, via internet thans op grote schaal foto’s worden aangeboden voor een paar euro per stuk. Fotoverkopers moeten dus een nieuw verdienmodel verzinnen en dit lijken zij gevonden te hebben in het opsporen en aansprakelijk stellen van nietsvermoedende websitebezitters.

Auteursrecht

Fotografen hebben auteursrecht op alle foto’s die zij maken. Als foto’s zonder toestemming worden gebruikt, heeft de rechthebbende – de fotograaf of iemand die deze rechten heeft gekocht – recht op een reële vergoeding. Pas dus op als je voor je website foto’s van het internet plukt. De rechthebbenden weten je te vinden en kunnen aanspraak maken op een vergoeding.

Toestemming

Wat je zal moeten doen is van alle foto’s op je website vaststellen waar ze vandaan komen en of er toestemming is gegeven voor het gebruik ervan. Stuur een mailtje naar je webdesigner waarin je vraagt of er toestemming is voor het gebruik van de foto’s op de site. Als die toestemming niet duidelijk is en je niet kan nagaan wie de rechthebbende is, haal je de foto van je site. Er zijn inmiddels goede alternatieven die voor enkele euro’s prima foto’s leveren.

Tegenvoorsel

Als je een brief van een advocaat krijgt over een illegale foto staat er meestal een voorstel in om de zaak in der minne af te doen. Het loont wel de moeite enig weerwerk te bieden door bijvoorbeeld te vragen of de rechthebbende zijn rechten kan bewijzen. De fotograaf moet bewijs hebben dat hij deze foto echt heeft gemaakt. En wanneer de fotograaf zijn rechten heeft overgedragen aan een bureau, moet ook daarover een document getoond kunnen worden. 

Vervolgens loont het de moeite een tegenvoorstel te doen. Als de rechthebbende zonder al te veel moeite een bedrag kan ontvangen, laat deze het er vaak bij zitten en ben jij van je probleem af. Als de rechthebbende een terechte claim heeft, is het niet verstandig het op een procedure aan te laten komen. Als je die verliest, moet je de daadwerkelijke gemaakte kosten van de rechthebbende betalen. In een recente Amsterdamse zaak liepen deze kosten op tot € 5000,00.

Bron: Sprout, Geert de Haas

Previous Article

Nederlands bedrijf wil derdewereldburgers zonder stopcontact van licht voorzien

Next Article

Effectiviteit Give away gemeten

Gerelateerde nieuwsartikelen: