Starterszaken

Informatie en interessante links voor startende ondernemers en zzp'ers

NEDERLANDSE ECONOMIE UIT RECESSIE

Author: Geen reacties Share:

De Nederlandse economie groeit weer. In het derde kwartaal groeide de economie met 0,4% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De groei betekent dat we uit de recessie zijn.

Toch merken winkeliers hier nog weinig van. Consumenten houden de hand nog steeds stevig op de knip. Vooral winkels die electronica verkopen zagen hun omzet flink dalen.

De groei van de economie is onder meer te danken aan de export. Dat zeggen verschillende economen in hun eerste reactie. De export is weliswaar opnieuw gedaald, maar veel minder hard dan een kwartaal eerder.

Volgens econoom Aline Schuiling van Fortis Bank Nederland profiteren de industrie en de export van het wereldwijde economische herstel. “Dit is in lijn met onze scenario’s. Wij dachten dat de impact van de crisis een jaar zou duren.”

Hoofdeconoom van ING Charles Kalshoven had een groter herstel van de voorraden verwacht. In een recessie bouwen bedrijven altijd eerst hun voorraden af, voordat ze nieuwe orders plaatsen. Als de voorraden op een gegeven moment zijn uitgeput, leidt dat tot een sterke opleving van de vraag.

Dat effect is tot nu toe uitgebleven. Maar Kalshoven denkt het de komende tijd alsnog zal gebeuren. “Deze cijfers maken het waarschijnlijk dat het vierde kwartaal een mooi cijfer zal laten zien.”

Italië is in het derde kwartaal van 2009 ook uit de rode cijfers gekomen. De Italiaanse economie groeide na vijf kwartalen van krimp met 0,6%.

© RTL Nieuws.nl

Previous Article

De Nederlandse Economie

Next Article

Geen krediet

Gerelateerde nieuwsartikelen: